mini cupcakes με λεμονι και φασκομηλο



Το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο και η λουίζα είναι από τα αγαπημένα μου βότανα. Τα πίνω πολύ ως βότανα τον χειμώνα και το καλοκαίρι φτιάχνω κρύο τσάι από αυτά. Δεν είχα όμως ποτέ πειραματιστεί να τα βάλω σε συνταγή κάποιου γλυκού. 'Εφτιαξα λοιπόν αυτά τα mini cupcakes από λεμόνι και φασκόμηλο. Τα έχω κάνει παλαιότερα και με δεντρολίβανο και ήταν εξίσου ωραία. Προσωπικά το φασκόμηλο μου ταίριαξε λίγο πιο πολύ.



ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ


  • Ανάλατο βούτυρο για επάλειψη στα φορμάκια ψησίματος.

  • 75γρ., αλέυρι για όλες τις χρήσεις, και λίγο έξτρα για τα φορμάκια ψησίματος.

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού Baking Powder.

  • 150γρ. άχνη ζάχαρη.

  • 125γρ. αμύγδαλα ανάλατα.

  • Ασπράδια από 3 μεγάλα αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά.

  • 125γρ. ελαιόλαδο.

  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι.

  • Ξύσμα από 2 λεμόνια βιολογικά ακέρωτα.

  • 20γρ. αμύγδαλο λευκό φιλέ.

  • 2 κλωναράκια φρέσκο φασκόμηλο ή δεντρολίβανο.


ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ


  • 2 λεμόνια βιολογικά ακέρωτα ξύσμα και χυμός.

  • 2 κλωναράκια φρέσκο φασκόμηλο ή δεντρολίβανο.

  • 100γρ. ζάχαρη.




Έχει μεγάλη σημασία να χρησιμοποιήσετε λεμόνια βιολογικά ακέρωτα. Επειδή χρειαζόμαστε το ξύσμα των λεμονιών για αυτή την συνταγή, η γεύση είναι πολύ πιο αρωματική με τα ακέρωτα λεμόνια. Το ξύσμα από κερωμένα λεμόνια δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική.

Αλήθεια ξέρετε τι είναι τα ακέρωτα λεμόνια?

Ακέρωτο είναι το λεμόνι εκείνο του οποίου η φλούδα δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία, ούτε ψεκασμό με κερί ή παραφίνη.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ


1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς αέρα. Λιώνεις λίγο από το βούτυρο και αλέιφεις την φόρμα ψησίματος για 12 mini cupcakes. Αλευρώνεις την φόρμα ψησίματος.


2. Ανακατέυεις σε ένα μπωλ το αλέυρι, το baking powder, τη ζάχαρη άχνη και τα αμύγδαλα τα ανάλατα αφού τα έχεις σπάσει ελαφριά στο μούλτι. Δεν θέλουμε να έχουν γίνει πούδρα αλλά να είναι ελαφρώς θρυμματισμένα.


3. Σε ένα ξεχωριστό μπωλ, χτυπάς με μίξερ τα ασπράδια από 3 αυγά, μαζί με μια πρέζα αλάτι μέχρι να σχηματιστεί σφιχτή μαρέγκα.


4. Ρίχνεις την μαρέγκα σιγά σιγά στο μπωλ με τα στερεά υλικά, (το αλέυρι, το baking powder, τη ζάχαρη άχνη και τα αμύγδαλα) και ανακατέυεις απαλά μέχρι να ενσωματωθεί η μαρέγκα στο μείγμα. Προσθέτεις το μέλι και το λάδι.


5. Ρίχνεις το ξύσμα λεμονιού και ανακατέυεις απαλά μέχρι να έχεις ένα ομογενοποιημένο μείγμα.


6. Ρίχνεις το μείγμα στα φορμάκια ψησίματος μέχρι να καλυφθούν τα 3/4 της τρύπας. Πασπαλίζεις από πάνω με το αμύγδαλο λευκό φιλέ.


7. Ψήνεις για περίιπου 15 λεπτά στο μεσαίο επίπεδο του φούρνου μέχρι να ροδίσουν και να έχουν φουσκώσει.


8. Αφού τα βγάλεις από τον φούρνο, τα αφήνεις να κρυώσουν για 2-5 λεπτά., μέχρι να ξεκινήσεις να τα βγάζεις από τα φορμάκαι ψησίματος για να τα βάλεις σε ένα σύρμα.


9. Μέχρι να κρυώσουν μπορείς να ξεκινήσεις το σιρόπι. Βγάζεις το ξύσμα από 2 λεμόνια σε λωρίδες και στύψε τον χυμό από τα 2 λεμόνια.


10. Βάλε το ξύσμα λεμονιού σε λίγο βραστό νερό για ένα λεπτό, μετά σούρωσε το και άσε να τρέξει πάνω του λίγο κρύο νερό. Αυτή διαδικασία αφαιρεί την έντονη πικράδα από το ξύσμα λεμονιού.


11. Σε ένα τηγάνι, βάζεις το ξύσμα, τον χυμό από τα 2 λεμόνια, το φασκόμηλο ή το δεντρολίβανο, τη ζάχαρη και 5 κουταλιές της σούπας νερό. Άφησε το σιγά σιγά να βράσει, ανακατεύεις μέχρι να μειωθεί ο όγκος του στο μισό.


12. Αφαιρείς το φασκόμηλο η το δεντρολίβανο και σιγά σιγά περιχύνεις με το σιρόπι τα ζεστά mini cupcakes λεμονιού.


13. Αν θέλεις μπορείς να χρησημοποιήσεις τα φυλλαράκια του φασκόμηλου ή του δεντρολίβανου για να διακοσμήσεις τα mini cupcakes λεμονιού.


Enjoy!




13 views0 comments