HOMEMADE SPICED CHAI CONCENTRATE



Φτιάχνοντας το δικό σου Chai Concentrate στο σπίτι, σου δίνει την δυνατότητα να φτιάξεις αυτό το αρωματικό τσάι προσαρμοσμένο στο ακριβές γούστο σου και είναι πολύ πιο εύκολο από ότι νομίζεις. Μπορείς να το φτιάξεις με όση ζάχαρη σου ταιριάζει και χωρίς καθόλου ζάχαρη.

Προσαρμόζεις τα μπαχαρικά σύμφωνα με το προσωπικό σου γούστο και τι ταιριάζει στην γέυση σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι γάλα θέλεις, φυτικό ή όχι και μπορείς να το σερβίρεις ζεστό ή κρύο.



Το Chai είναι ένα από τα αγαπημένα μου comfort drinks απολαμβάνοντας το στον καναπέ μαζί με το βιβλίο μου και την πικέ καλοκαιρινή κουβερτούλα μου.Προσωπικά μου αρέσει τόσο πολύ η γεύση που το πίνω και χειμώνα και καλοκαίρι, κρύο ή ζεστό. Πρώτη φορά το δοκίμασα σε ένα τουριστικό πλοιαράκι που μας έκανε εκδρομή στον Βόσπορο της Κωσταντινούπολης. Με ενθουσίασε τόσο πολύ η γεύση των μπαχαρικών που πήγα στην αγορά μπαχαρικών και γέμισα την βαλίτσα μου.

Επιπλέον είναι μια πολύ ωραία ιδέα για ένα χειροποίητο δώρο. Μπορείς να το συσκευάσεις σε ένα μπουκάλι και να το διακοσμήσεις με μια χειρόγραφη όμορφη ετικέτα χαρίζοντας το σε φίλους.



Όπως και με την ζάχαρη έτσι και με τα μπαχαρικά, μπορείς να προσαρμόσεις τις ποσότητες σε ότι

σου ταιριάζει καλύτερα στην γεύση. Υπάρχουν πολλές συνταγές για chai που δεν χρησιμοποιούν καθόλου μαύρο πιπέρι ή άλλες που συνιστούν λίγο. Εμένα επειδή μου αρέσει πολύ η αψάδα του πιπεριού προσθέτω ολόκληρους κόκκους μαύρου πιπεριού. Μπορείς να το αφήσεις τελείως έξω αν θέλεις. Επίσης προσωπικά μου αρέσει πολύ το ξύσμα πορτοκαλιού όπως και το μοσχοκάρυδο στο chai μου.

Αλλά αυτό που αγαπώ σε αυτή την συνταγή είναι ότι δεν υπάρχουν απόλυτοι κανόνες για τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις και θα επιλέξεις για να φτιάξεις το δικό σου Chai Concentrate.

Χρησιμοποίησε αυτή την συνταγή σαν οδηγό και δώσε το δικό σου twist προσαρμόζοντας τις δόσεις των υλικών ανάλογα με τι ταιριάζει στις προτιμήσεις σου.

Παίξε με την συνταγή και απόλαυσε το!




ΤΡΟΠΟΣ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ


Μπορείς να σερβίρεις το Chai ζεστό σαν ένα hot latte ή κρύο σαν ένα iced latte. Με όποιον τρόπο και να διαλέξεις προτείνω την αναλογία 1:1, δηλαδή μια αναλογία από το Concentrate Chai και μια αναλογία από φυτικό γάλα αμυγδάλου ή όποιο γάλα προτιμάς.

Αν θέλεις το Chai λιγότερο βαρύ χρησιμοποίησε λιγότερα φακελάκια τσαγιού ή άλλαξε την αναλογία σε 1:3. 1 μέρος Chai, 3 μέρη γάλα.

Παίξε με ότι αναλογία σου ταιριάζει κι αν σου αρέσει αυτή η συνταγή θα μπορείς να έχεις πάντα έτοιμο το μπουκάλι στο ψυγείο με το Chai Concentrate.



ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 4½ κούπες νερό

  • 6-8 φακελάκια μαύρου βιολογικού τσαγιού

  • 2 sticks κανέλλας.

  • 1 κουταλιά της σούπας vanilla extract, εκχύλισμα βανίλιας. Το προσθέτεις στο τέλος.

  • 1/2 κούπα ζάχαρη καρύδας ή ζάχαρη raw cane. (μπορείς να προσθέσεις λιγότερη η περισσότερη ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλεις το chai σου)

  • 1 - 3 φέτες φρέσκου τζίντζερ

  • 10 ολόκληρα γαρύφαλλα

  • 8 σκελίδες κάρδαμο

  • 1/2½κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

  • 2 τμχ. αστεροειδή γλυκάνισο

  • ½1/2½κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι σε κόκκους

  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού, κατά προτίμηση βιολογικου ακέρωτου

  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι




ΕΚΤΕΛΕΣΗ


  1. Ετοίμασε τα φακελάκια του τσαγιού αφαιρόντας τα ετικετάκια τους.

2. Βάλε το νερό και την ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και βράσε σε μέτρια/ψηλή φωτιά.


3. Χαμηλώνεις την φωτιά και προσθέτεις στην κατσαρόλα τα φακελάκια μαύρου τσαγιού, τα μπαχαρικά, τα sticks κανέλλας, το τζίντζερ και το ξύσμα πορτοκαλιού.


4. Αφαιρείς την κατσαρόλα από την φωτιά και στραγγίζεις σε σουρωτήρι το μείγμα. Σε αυτό το σημείο προσθέτεις το μέλι και το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύοντας το μείγμα.

5. Αφήνεις το μείγμα να κρυώσει και μετά το τοποθετείς σε μια γυάλα ή ένα μεγάλο γυάλινο μπουκάλι. Πρέπει να έχει κρυώσει πολύ καλά όταν θα το αποθηκεύσεις.


6. Μπορείς να το κρατήσεις στο ψυγείο εως και μια εβδομάδα.

Για να το σερβίρεις ανακάτεψε 1 δόση Chai Concentrate με μια δόση φυτικού γάλατος της επιλογής σου. Προσωπικά προτιμώ το γάλα αμυγδάλου ή το cashew milk με αυτό τον συνδιασμό. Ζέστανε το για να απολαύσεις ένα hot latte ή σερβίρισε το με πάγο για να απολαύσεις ένα iced latte.


Enjoy!




58 views0 comments